Avrupa havalimanları için iflas uyarısı geldi

Uluslararası Havalimanları Konseyi Avrupa’dan (ACI Europe) önemli bir uyarı geldi. Konsey, yolcu trafiğinde yıl sonuna kadar toparlanma olmaması durumunda, 193 havalimanın iflasla karşı karşıya kalacağını ileri sürdü. 9 ayda toplam 1,29 milyar yolcu kaybeden ACI Europe ile bağlantılı havalimanları 2019’da 2,5 milyar yolcuya ve 25,7 milyon uçak trafiğine hizmet etmişti. Avrupa’daki en büyük havalimanlarının borcu ne oldu?

Bu havalimanlarının 277 bin kişiye iş ve Avrupa GSYİH’sına 12,4 milyar Avro katkı sağladığını belirten konsey, 46 Avrupa ülkesinde, COVID-19’un etkilerinin varolan trafik rakamlarıyla önemli bölümlerinin çökmesine neden olacağını vurguladı. Konsey, hükümetlere daha ileri adım atması konusunda çağrıda bulundu.

ACI Europe hangi verileri açıkladı?

-Eylül’de havalimanlarında yolcu trafiği % 73 düştü
-Eylül’deki düşüşle 9 ayda toplam 1,29 milyara çıktı.
– ACI Europe ile bağlantılı havalimanları 2019’da 2,5 milyar yolcuya ve 25,7 milyon uçak trafiğine hizmet etmişti.
-Ekim ortasında, yolcu trafiği geçen yılın aynı dönemine göre % 75 azaldı ve düşüş; AB/AEA/ İsviçre/Birleşik Krallık havalimanları için % 80’e ulaştı.
-Ciddi kısıtlamaların sürmesi, ACI Europe’un en son tahminlerine de yansıdığı gibi, Bir çok havayolunun 2021 kapasite planlarını düşürdü.

Borçları artan büyük limanlar da tehlikede mi?

İstihdam ve yerel ekonomiler üzerindeki olası domino etkisine de vurgu yapan konsey, coğrafi eşitsizliğin artmasını ve sosyal uyumun bozulmasını önlemek için hükümetlerden mali destek sağlanmasını önerdi.

Konsey açıklamasında; “Maliyetlerini sınıra kadar düşürdüler ve bilançolarını güçlendirmek ve acil duruma hazırlanmak için finansal piyasalara yöneldiler, Avrupa’daki en büyük 20 havalimanının borcu 16 milyar Euro’ya yükseldi ki, bu da normal bir yıldaki gelirin % 60’ına eşittir.”dedi

Havalimanları dayanmanın sınırında mı?

ACI Europe Genel Müdürü Olivier Jankovec açıklamasında “İkinci dalganın ortasında, güvenli hava yolculuğunu sağlamak en büyük endişemiz olmaya devam ediyor. Virüsü ithal etme ve yayma risklerini olabildiğince azaltmamız çok önemlidir. Ancak, kesinlikle uygulanamayan karantinalar yerine havalimanlarımızda hava yolcularını test ederek bu riskleri azaltma konusunda çok daha iyi bir iş çıkarabiliriz. Rakamlar dramatik bir şekilde kasvetli bir tablo çiziyor. Avrupa’daki tüm havalimanlarının açık kalmak için nakit harcadığını ve gelirleri sermaye maliyetlerini bir yana bırakıp işletme maliyetlerini karşılamaktan uzak, hükümetlerin test yapmak yerine bazılarının karantina uygulaması Avrupa havalimanlarını her geçen gün son sınırına getiriyor”dedi.

Bir yanıt yazın