Avrupa genelinde hızla yayılmaya başlayan pandemik 2.dalga, yeni kısıtlamalarla; Temmuz ve Ağustos aylarında hafifi toparlanan seyahat faaliyetlerini durdurdu.
ETC’nin son raporuna göre 2020’de yaklaşık 1 milyar küresel uluslararası seyahat kaybedilirken Avrupalı turist trafiği % 61 düşecek.
ETC, Avrupa hükümetlerinin seyahat talebini teşvik etmek için ortak çözümler üzerinde anlaşmaya varmaya çağırırken, yılın ortasında 2019’a göre Avrupa’ya uluslararası turist girişlerinin % 68 azalmasıyla, Avrupa turizmindeki toparlanmanın son önlemlerle durdurulduğuna işaret etti.
Avrupa Seyahat Komisyonu’nun (ETC) 2020’nin üç aylık raporuna göre Avrupa Turizminde Trendler ve Beklentiler gerilemeye başladı.
Avrupa genelinde salgın kısıtlamaların hafifletilmesi, önceki aylara kıyasla 2020 Temmuz ve Ağustos aylarında hafif bir toparlanmaya yol açarak, insanların coşkusunu ve yeniden seyahat etme arzusunu işaret etmişti.
Bununla birlikte, son zamanlarda kilitlenmelerin ve seyahat kısıtlamalarının yeniden uygulanması, herhangi bir erken iyileşme şansını hızla durdurdu. ETC’ye göre; önümüzdeki aylara bakıldığında, artan belirsizlik ve aşağı yönlü riskler görünümü bozmaya devam ediyor ve Avrupalı gelişler 2020’de % 61 düşüşe geçebilir.
Kayıplar ne oldu?
AB’nin GSYİH’sinin % 10’una yakınını üreten ve 22 milyondan fazla işi oluşturan bir sektör olan turizm sektörünün canlanması umutları azaldı.
ETC’ye göre; G.Kıbrıs ve Karadağ’daki Akdeniz destinasyonları, yabancı gezginlere olan bağımlılığın artmasına bağlı olarak sırasıyla % 85 ve% 84 ile sıkıntılı bir şekilde gelenlerde en dik düşüşleri gördü.
En çok etkilenen diğer ülkeler arasında, gelenlerin % 80 düştüğü Romanya; Türkiye (-% 77); Portekiz ve Sırbistan oldu(her ikisi de -% 74).
Ada destinasyonları, İzlanda ve Malta da (her ikisi de -% 71) kötü performans gösterdi.
Geleceğe bakış değişti mi?
Önümüzdeki aylarda turizm sektörünün canlanmasında oynayacağı rol açısından yurt içi ve Avrupa içi seyahatin önemi küçümsenemez diyen ETC, en son tahminlerin, Avrupa’da yurt içi seyahatlerde daha hızlı bir toparlanmayı öngördüğünü ve 2022’de 2019 seviyelerini geride bırakılacağını vurguladı.
Avrupa’daki kısa mesafeli varışların da 2023 yılına kadar daha hızlı bir şekilde geri döneceği tahmin edilirken, genel seyahat hacimlerinin artık yalnızca 2024 yılına kadar pandemi öncesi seviyelere döneceği tahmin edildi.